Voedingssupplementen, het Pure van Nature

Contact
Selecteer een pagina

Over ons immuunsysteem

Met tips voor je weerstand

Ons lichaam is uitgerust met een uitgekiend beschermingsmechanisme. Dit wordt het immuunsysteem genoemd, met als belangrijke taak: het lichaam te beschermen tegen allerlei invloeden van buitenaf. Het immuunsysteem bestaat uit verschillende onderdelen die je leven lang (24/7) paraat staan. In eerste instantie om ervoor te zorgen dat ongunstige micro-organismen in het lichaam onder controle gehouden kunnen worden. Maar als er sprake is van een bedreigende afnemende weerstand, dan schakelt het afweersysteem over op een hogere versnelling. Het afweersysteem wordt dan geactiveerd. Normaal gesproken worden de ongunstige micro-organismen met succes uitgeschakeld. Zo speelt het immuunsysteem dus een belangrijke rol in het behoud van de gezondheid.

Maar… bij bijvoorbeeld wisseling van het seizoen, kan het voorkomen dat de ongunstige micro-organismen in eerste instantie het uitwendige immuunsysteem kunnen passeren. Indien er sprake is van een verminderde weerstand, kunnen deze vervolgens ook gemakkelijk het immuunsysteem, dat inwendig in het lichaam aanwezig is, bereiken. In dit geval is het belangrijk om het lichaam in een goede conditie te houden en te zorgen voor een goede weerstand.

Drink kruidenthee

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar water (dus ook thee) helpt afvalstoffen sneller uit je lichaam af te voeren. Omdat veel mensen in de wintermaanden niet zo happig zijn op zo’n koude slok, is een heerlijke pot kruidenthee een beter alternatief. Deze bijvoorbeeld:
1. Gember thee – voeg naast een stukje gember, een schijfje citroen een beetje honing toe.
2. Munt thee – voeg naast verse munt een beetje honing toe.
3. Kaneel thee – voeg naast een kaneelstokje, rode peper (ringetje) een schijfje citroen toe.
4. Tijm thee – voeg naast een paar takjes tijm een schijfje citroen toe.
5. Kurkuma thee – voeg naast 1 theelepel kurkuma, een stukje gember een schijfje citroen toe.

Voedingsadviezen

Een gezond en gevarieerd eetpatroon kan ook bijdragen aan een goede weerstand. Gebruik daarom een volwaardige vitaminerijke voeding en maak dagelijks gebruik van vers fruit en groente, ook in de vorm van rauwkost. Daarnaast is ook een gezonde darmflora van belang voor een goede weerstand. Een groot gedeelte van ons immuunsysteem zit immers in de darmen. Zorg voor voldoende vezels uit fruit, groente en volkorenproducten en vergeet niet om er ook altijd voldoende bij te drinken.

Winter is voor herstel

Naast eten en drinken is je fitheid van belang voor je algehele weerstand. In de winter is de natuur in rust, het kan herstellen van de zomer en maakt zich klaar voor een nieuwe lente. Gun jezelf die rust ook. Zorg voor voldoende slaap, rustmomenten en ontspanning. Focus op wat goed gaat in je leven, voor een positieve levensinstelling. En heel belangrijk voor heel veel mensen: leer ook eens ‘nee’ te zeggen als het even iets minder gaat. Zorg voor voldoende beweging in de frisse buitenlucht. Een wandeling door de natuur pakt lichaam en geest tegelijk aan en zorgt ervoor dat jij ook toe komt aan opladen. Voordat je het weet, is het weer lente!